Sunt sigura ca toata lumea iti spune sa faci SEO pentru site-ul tau, ca sa apari in prima pagina din Google. Dar ce-o fi SEO si de ce este atat de greu sa apari in prima pagina, poate te intrebi?
SEO, in traducere, inseamna optimizarea pentru motoarele de cautare a paginilor din site-ul tau. Cea mai relevanta pagina pentru motoarele de cautare este Prima pagina, cea care este scrisa si pe cartea ta de vizita: www.domeniultau.ro, si e bine sa fie optimizata pe cuvantul cheie cel mai relevant pentru site-ul tau. SEO inseamna promovarea site-ului tau in motoarele de cautare.
Ce inseamna optimizare
Motoarele de cautare indexeaza in mod natural paginile din site-ul tau si au sute de criterii dupa care evalueaza o pagina, ii dau o nota si, in functie de nota data, o afiseaza pe un anumit loc in rezultatele cautarii. Printre cele mai importante criterii, se numara:
- Vechimea numelui de domeniu
- Viteza de incarcare a paginii tale
- Optimizarea paginii pentru un singur cuvant cheie (expresie) sau variatii ale lui
- Numarul de cuvinte din textul articolului ce arata relevanta sa pentru vizitatori
- Zero erori HTML si CSS, sau cat mai putine, a paginii tale
- Numarul de linkuri catre pagina
- Autoritatea paginilor care se leaga la pagina ta
- Recomandari din retelele sociale
- Recomandari de pe alte site-uri
Aici sunt doar 1%, daca nu si mai putin, din criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca o pagina web ca sa ajunga pe prima pagina in SERP (search engine results page) – pagina cu rezultatele cautarii. Motoarele de cautare nu dezvaluie algoritmii pe care ii utilizeaza, dar cine e vechi in aceasta profesie, si-a format un simt ascutit in a depista criteriile care stau la baza algoritmilor.
Si ca sa raspund la intrebare, optimizarea este un set de reguli oarecum impus de motoarele de cautare, dar si calitatea experientei vizitatorilor pe site-ul tau.
Cum se face optimizarea
Optimizarea se face din mai multe puncte de vedere:
- Tehnic – viteza incarcare pagina, eliminare erori HTML, CSS, s.a.
- Strategic – descoperirea cuvintelor cheie relevante pentru pagina ta si inserarea lor in site, precum si cunoasterea competitiei
- Relational – recomandari din alte site-uri sau retele sociale, relatii cu alte site-uri
Atentie! Optimizarea nu se face doar pentru motoarele de cautare, ci cu ele in gand. Optimizarea se face pentru vizitatorii tai, ei vor fi cei care te recomanda.
Site-urile mari beneficiaza de o echipa care se ocupa de toate aceste aspecte, dar tu, care esti la inceput de drum ar fi bine sa inveti cat mai mult din toate, daca te preocupa promovarea site-ului tau.
De aceea se spune ca este greu sa faci SEO, pentru ca acoperi o arie mai larga de activitati. Sigur ca la inceput este mai greu, pentru ca exista, in mod clar, o curba mai mare a invatarii, iar cand vine vorba de invatat multi proprietari de site-uri renunta.
Ce iti recomand: daca doresti sa inveti SEO, practica pe un site din prima zi. Astfel vei avea in 2-3 luni o mare satisfactie: vei vedea cum creste site-ul tau si cum ajunge printre primele pe cuvantul cheie dorit, chiar daca ai un site fara vechime.
De ce sunt scumpe serviciile de SEO
Specialistii SEO sunt obligati sa cunoasca mai multe domenii de activitate si instrumente, si trebuie sa aiba abilitatea de a gasi noi solutii pentru optimizare. Gandeste-te ca, daca ai de optimizat 10 site-uri pe acelasi domeniu, trebuie sa stii sa gasesti cuvintele cheie relevante pentru fiecare site in parte si sa ai imaginatie bogata, pentru a nu folosi aceleasi texte pentru toate – considerate duplicat de catre motoarele de cautare.
Instrumentele care sunt utilizate de expertii SEO costa destul de mult si de aici un pret mai mare. Exista si instrumente gratuite cu care iti poti face treaba, dar productivitatea nu este prea mare. Ai nevoie permanent de rapoarte privind situatia paginilor optimizate ca sa stii cum procedezi in continuare.
Chiar am nevoie de SEO?
Depinde ce vrei sa faci cu site-ul tau. Un business are nevoie de promovare ca sa aiba cat mai multi clienti, iar o cale de promovare este prin motoarele de cautare.
Chiar daca nu ai un business, dar ai ceva valoros de spus si vrei sa stie cat mai multi, ai nevoie si de SEO. Asa poti sa-ti construiesti un brand personal, pe care-l poti monetiza mai tarziu. Daca esti dispus sa investesti in tine si in site-ul tau, fa-o cat de curand. Fii consecvent, da calitate vizitatorilor tai si vei castiga batalia cu concurenta.
Din tot ce am scris in acest articol iti poti face o idee generala a ceea ce este SEO, dar ai de batut o cale lunga de la invatare pana la implementare. Prietenii tai cei mai buni, in acest caz, sunt chiar motoarele de cautare.
Spune-mi ce ai vrea sa stii despre SEO si daca esti dispus sa inveti cat mai mult.
Lasă un răspuns